terima kasih sudi follow

Monday, August 22, 2011

kuih kaswi

Aku buat kuih kaswi lagi tapi kali ni aku guna resepi yang lain. Hari tu aku buah kuih kaswi gandum, kali ni resepi dari blog kurniaanmu.blogspot.com
Dengan resepi ni, aku dapat kaswi yang kenyal gitu.... Anak aku siap cakap "umi buat dodol ke?" Jom salin resepi. Memang sedap sesedap kaswi Kak Hanieliza dulu tu...




1 3/4 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan tepung ubi
1 sudu besar tepung jagung
2 cawan gula
2 cawan gula merah
1/2 sudu besar air kapur

Cara2:

1. Masak gula merah dan gula putih dengan 2 cawan air. Masak hingga sebati dan berbuih.
2. Setelah air gula masak, tapis. Campurkan lagi dengan air hingga air bancuhan gula jadi 9 cawan. (air gula tadi lepas ditapis, sukat berapa cawan. Tambahkan sampai jadi 9 cawan).
3. Campur semua tepung dan kapur. Masuk air sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
4. Tapis bancuhan.
5. Isi adunan dalam loyang atau acuan lompang yang telah digris.
6. kukus kuih kaswi selama 15-20 minit kalau menggunakan acuan lompang. Kalau gunakan loyang, dalam 45 minit.

# pengukus perlu dipanaskan terlebih dahulu.
# Tutup tudung pengukus dengan kain supaya air tidak menitis atas kuih
# bila dah masak, angkat penutup dan gunakan kertas tisu untuk buang air yang terdapat atas kuih kaswi tersebut.

Adunan ni memang banyak. Dapat dua adunan cam dalam gambar tu...

0 comments: