klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Thursday, April 26, 2012

Millau Viaduct and Albi - part 2

Perut dah kenyang pagi tadi tapi entri lambat juga masuk. Sekarang ni, sibuk pulak nak masak untuk anak2 nak balik sekolah jap ajer lagi. Sambil masak, bolehlah masukkan sambungan entri.

Lepas jalan-jalan kat Albi tu sambil bergambar apa-apa yang patut, barulah kami cari tempat untuk singgah sambil bersarapan dengan bekalan-bekalan yang dibawak.. Lepas makan, sambung semula perjalanan ke destinasi tujuan tapi sempat singgah dulu ke Roquefort...
Jom tengok mr Wiki tentang Roquefort :

Roquefort (US: /ˈroʊkfərt/UK: /rɒkˈfɔr/French: [ʁɔkfɔʁ]; from Occitan ròcafòrt [ˌrɔkɔˈfɔrt]), sometimes spelled Rochefort in English, is a sheep milk blue cheese from the south of France, and together with Bleu d'AuvergneStilton and Gorgonzola is one of the world's best-known blue cheeses. Though similar cheeses are produced elsewhere, European law dictates that only those cheeses aged in the natural Combalou caves of Roquefort-sur-Soulzonmay bear the name Roquefort, as it is a recognised geographical indication, or has a protected designation of origin. The cheese is white, tangy, crumbly and slightly moist, with distinctive veins of green mold. It has characteristic odor and flavor with a notable taste of butyric acid; the green veins provide a sharp tang. The overall flavor sensation begins slightly mild, then waxes sweet, then smoky, and fades to a salty finish. It has no rind; the exterior is edible and slightly salty. A typical wheel of Roquefort weighs between 2.5 and 3 kilograms, and is about 10 cm thick. Each kilogram of finished cheese requires about 4.5 litres of milk.

Ni gambar-gambar masa kami melawat kilang cheese...
































Monday, April 23, 2012

Millau Viaduct and Albi - part1

Sebelum gambar-gambar ni bertambah basi disimpan dalam laptop ni, aku nak berkongsi percutian baru-baru ni ke Millau Viaduct. Jom citer sikit pasal Millau Viaduct yang aku dapat dari Encik Wiki..

The Millau Viaduct (Frenchle Viaduc de Millau is a cable-stayed road-bridge that spans the valley of the river Tarn near Millau in southern France. Designed by the French structural engineer Michel Virlogeux and British architect Norman Foster, it is the tallest bridge in the world with one mast's summit at 343.0 metres (1,125 ft) above the base of the structure. It is the 12th highest bridge in the world, at 270 metres (890 ft) high below the road deck. The viaduct is part of the A75-A71 autoroute axis from Paris to Montpellier. Construction cost was approximately €400 million.

Pagi 14hb April tu bersamaan hari sabtu, aku bangun seawal jam 4 pagi untuk siapkan bekal yang patut. Semalam, aku dah buat karot kek untuk birthday Syafiqah. Pagi ni, aku masak nasi lemak, buat sambal ikan bilis serta rebus dan goreng telur. Selain tu, aku goreng bihun jugak serta sediakan dua jenis air panas. Air teh o dan nescafe yang dibubuh dalam flask. Shuhada dan Syafiqah tolong aku siapkan tuna sandwich. Bila semua dah settle, lebih kurang jam 7.00 am, kami bertolak menuju ke kfc Balma untuk titik pertemuan pagi itu. Kami pergi dengan 4 biji kereta. 

Konvoi dilead oleh Kol Khairul. Respect him, without GPS, he really knows where to go. Kami yang pakai GPS ni pun kadang2 sesat gak. Perjalanan lebih kurang sejam dan first stop kami adalah di Albi. So, jalan-jalan kat Albi dulu. Yang penting, bergambar buat kenangan.. 













































































































Ok, kita stop dulu kat sini... nanti aku sambung upload gambar lagi.. Perut sudah main lagu keroncong laaa. Nak cari sarapan dulu. Kat sini, dah pukul 11.20 pagi dan aku still tak sarapan lagi.. Actually, pagi tadi dah makan dua ketul pau tapi perut lapar lagi ni. Nak goreng nasi jap. Lebihan nasi kerabu semalam.. 
Ni nasi kerabu buat lunch + dinner semalam..

Lunch+dinner semalam. Nasi kerabu ngan telur masin with ayam percik.
Tak lupa sambal belacan ngan kuah serta kelapa dan ulam-ulam..