Just nak share gambar menu berbuka aku pada hari pertama dan kedua Ramadan....
Resepi tepung pelita
(sumber: Yani, MyR)
Bahan-bahan:
Lapisan bawah
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
sedikit air kapur
4 helai daun pandan (mesin dgn sedikit air) - aku guna pandan paste
Cara2:
1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Masak bancuhan hingga pekat dan berkilat.
3. Tuangkan dalam acuan.
Lapisan atas:
4 cawan santan (dari sebiji kelapa) - aku guna santan kotak ajer
4 sudu besar tepung beras
sedikit garam
Cara2:
1. Masak adunan santan atas api hingga pekat. (adunan ni cair sikit dari adunan pandan tadi)
2. Setelah masak, tuangkan atas adunan pandan tadi. Sejukkan dalam peti sejuk.
| ayam percik (what left of it) |
| masak lemak cili api rebung |
| tepung pelita |
Resepi tepung pelita
(sumber: Yani, MyR)
Bahan-bahan:
Lapisan bawah
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
sedikit air kapur
4 helai daun pandan (mesin dgn sedikit air) - aku guna pandan paste
Cara2:
1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Masak bancuhan hingga pekat dan berkilat.
3. Tuangkan dalam acuan.
Lapisan atas:
4 cawan santan (dari sebiji kelapa) - aku guna santan kotak ajer
4 sudu besar tepung beras
sedikit garam
Cara2:
1. Masak adunan santan atas api hingga pekat. (adunan ni cair sikit dari adunan pandan tadi)
2. Setelah masak, tuangkan atas adunan pandan tadi. Sejukkan dalam peti sejuk.
1 comments:
kak leena..terliurnya tengok masak lemak rebung tue...
Post a Comment