Aku nak kongsikan puding yang aku buat 3-4 hari lepas. Aku pun dah lupa exact hari. Tak kisahlah tu, yang penting aku dah lama teringin nak buat puding ni. Macam sedap ajer rupa dalam gambar tu. Yang buat aku fikir 3-4 kali untuk buat puding kelapa ni sebab dua orang anak2 aku memang tak gemar dengan kelapa. Tapi disebabkan tahap keinginan tu dah tinggi, so aku buat juga. Resepi ni aku dapat dari buku masakan LANGKAH DEMI LANGKAH BERSAMA CHEF ANUAR 2.
PUDING KELAPA
Bahan-bahan:
7 biji telur
350 gm gula kastor
1/2 sudu teh essen vanila
300 ml susu segar
200 gm kelapa kering
125 gm mentega cair
50 ml mentega cair untuk melengser
hirisan pic untuk hiasan
Cara-cara:
1. Kacau telur bersama gula dan esen vanila sehingga sebati.
2. Masukkan susu diikuti kelapa kering dan kacau rata.
3. Tuang mentega cair ke dalam adunan dan kacau sebati
4. Lengser acuan dengan mentega cair
5. Tuang adunan ke dalam acuan.
6. Bakar menggunakan teknik double boiler pada suhu 170 C lebih kurang 30 minit.
7. Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan. Hias dengan hirisan pic
dalam oven dgn teknik double boiler |
baru keluar dari oven |
buku masakan chef anuar "Langkah demi langkah bersama Chef Anuar" |
Walaupun persahabatan hanya terjalan di alam maya, akak harap, ianya terus berkekalan hingga ke akhir hayat. InsyaAllah, seandainya masing2 telah kembali ke tanahair tercinta, mungkin ada rezeki kita untuk bertemu. Kalau berkesempatan, nak juga jalan2 ke Finland tu. hehehe.. Doa akak semoga Nieza dan keluarga sentiasa dilindungi Allah dan teruskan coretan Our Journey Begins.. Luv u sis..
4 comments:
wooww cantiknya puding. sebijik mcm dalam buku tu. sedap
Assalam kak, memang nampak sedap ni...sama mcm chef buat dah tu. kalau dah cuaca panas ni terasa nk mkn puding jer kan.nanti boleh cuba.
terima kasih kak.sudi ambil kad dan bunga ni. tq atas doa dr akak juga.Sama juga buat akak sekeluarga di perantauan moga dilindungi Allah selalu hendaknya. semoga satu hari nanti kita dpt kenal dialam realiti pula..InsyaAllah.
Salam Yong Harleena,
Ingatkan buah pelam tadi....cantik dan tentu sedap! Dah masuk spring kat sana?
Izahdaut: cantik dan sedap gak bagi yang suka kelapa..
Nieza: sama-sama. InsyaAllah, ada rezeki bolehlah kita bertemu face to face.. hehehe
Moh Kembara: Kak, cantik dan sememangnya sedap. Kat sini dah masuk spring. tempat akak pulak?
Post a Comment