Entri ringkas arini. Nk share resepi cotton cheese cake dari buku The Joy Of Baking.
Bahan2
140 gm gula halus
6 biji putih telur
1/4 st krim of tartar (tak bubuh sbb tak ada)
60 gm tepung kek
20 gm tepung jagung
140 gm gula halus
6 biji putih telur
1/4 st krim of tartar (tak bubuh sbb tak ada)
60 gm tepung kek
20 gm tepung jagung
50 gm mentega
250 gm cream cheese
6 biji kuning telur
100 ml susu segar
1sb jus lemon
250 gm cream cheese
6 biji kuning telur
100 ml susu segar
1sb jus lemon
Cara:
1. Cair krim keju, mentega dan susu secara double boiler. Biarkan sejuk.
2. Tambah kuning telur dan jus lemon.
3. Pukul putih telur dgn krim if tartar hingga sedikit kembang.
4. Campurkan tepung jagung dn tepung kek. Kacau sebati.
5. Campurkan kedua2 adunan dan kacau rata dgn cara kaup balik.
6. Tuang adunan dlm loyang 8 in
7. Bakar secara bain-marie pd suhu 160 C selama 1 jam 10 minit.
1. Cair krim keju, mentega dan susu secara double boiler. Biarkan sejuk.
2. Tambah kuning telur dan jus lemon.
3. Pukul putih telur dgn krim if tartar hingga sedikit kembang.
4. Campurkan tepung jagung dn tepung kek. Kacau sebati.
5. Campurkan kedua2 adunan dan kacau rata dgn cara kaup balik.
6. Tuang adunan dlm loyang 8 in
7. Bakar secara bain-marie pd suhu 160 C selama 1 jam 10 minit.
Mohon maaf kalau gambar tk ada caption, akan diperbetulkan bila dh bukak laptop nnti. Susah betul nk update blog ngan hp ni..
1 comments:
nampak gebu la kek ni. mesti sedap kan. tak pernah try buat lg.
Post a Comment