klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Monday, June 1, 2015

Counting hours

Assalamualaikum. Counting hours.... Byk lagi benda tak settle.. Pepagi ni tarik nafas jap. Pepagi ni, luahan perasaan jap.

This few days life has been so hectic, driving here and there.  Rasa nk migrane dh ni.. Lagi migrane bila beli ubat migrane, panadol extra, pn kena gst gak.. Ubat tu blh tahan mahal compared tu panadol biasa. Sekotak 2 strip  dlm 12 biji dgn harga sekotak rm14 lbh.. Masa byr, jd 15 lbh.. Aik... Rupanya kena gst.. Ingat ubat tk kena gst.. Rasa macam semua benda dh kena gst, tuisyen kena gst, tol pn gst, ubat gst, beli nasi lemak bungkus kecik dlm petronas pn kena gst gak, baju, seluar even seluar dalam pn kena gst. Tk kisah sgt sebenarnya pasal gst ni tp harga brg kat malaysia ni dh laa mahal ditambah lg gst, harga jadi makin laa mahal. Dh laa minyak naik rege lagi. Gaji rm4000 miskin bandar katanya, yg gaji dpt 4000 lbh ni, brim pn jgn harap laa nk dpt.. Anak 3 masuk U. Sorang ipts, 2 org ipta, sorang nk pt3. Yg dpt ipts tu, ptptn hanya cover yuran ajer.. Duit bilik, duit belanja, duit makan minum, course work semua kena duit sndiri. Yg ipta dpt ptptn pn kekadang tk cukup duit belanja jugak. Sorang masuk U, perbelanjaan persediaan utk masuk U dn yuran kekadang mencecah lbh seribu gak.
Apasal yg sorang tu masuk ipts, kan mahal.. Ye laa mmg mahal tp bila dihantar gi obersea utk bertugas, anak tk ambik spm tp terus ambik diploma. Blk sini tk ada spm. Mintak um, uitm siap buat surat lagi explaining the situation but still tk dpt gak masuk ipta. Yg paling best bila nk minta masuk maktab perguruan. Skrg dh upgrade, bkn maktab lagi dh. Blh pulak katanya suruh anak gi ambik spm dulu.. Kirim salam laaa, anak aku dh ada diploma tp nk masuk situ, kena ambik spm... Apa hal pulak.. Alhamdulillah dpt ipts, dpt gak terus sambung degree kt situ.
Satu lg pasal muet.. Aku siap call segala U dn pej Muet tanya anak nk kena ambik exam muet ke utk sambung degree.. Katanya mmg kena ambik muet even though dh ada diploma IB dr luar negara.. Maka, byr laa rm100 utk ambik exam tu.. Tp bila bwk gi U dn pihak U tau ada IB dr luar negara, tk perlu pn result muet tu. course english pn tahap tinggi lagi dr yg baru masuk U.. So, kesimpulannya, fikir2 laa sndiri.
Alang2 dh membebel ni, teringat masa ddk france dulu. Sorang anak ni dpt masuk plkn.. Masa tu, dia punya laa tk nk masuk sbb mmg bkn jenis outdoor punya org.. Aku pn telefon laa pej plkn kata skrg ddk kt luar negara maybe 3-4 years. Yg menjawab tu kata, plkn ni tk blh cancel, mmg kena pergi even dh kahwin pn kena pegi sampai umur 35, mmg tk blh skip. Satu lg ayat yg mmg terbaik laaa. Aku nk mintak tangguh sbb katanya mmg tk blh skip. Jawapan terbaik dr pihak plkn, kalau anak puan tk nak pergi, puan kena tukar kerakyatan laaa.. Perrgggh... Terbaik laaa.. Tapi apa2 pn anak aku masuk gak plkn. Dr nangis2 tk nk masuk, bila dh masuk dan ada problem kesihatan sikit, beria2 pulak tk nk balik. It has been a good experience for her and she love it there.
Harini nk menelefon pej ptptn, nk menelefon pej uitm sbb still nk blh nk login web uitm walaupn dh diberi no pelajar.
Sekian coretan pepagi ni.

Alhamdulillah, aku masih bersyukur dpt meneruskan kehidupan bersama2 suami tercinta dan anak2 tersayang. Alhamdulillah, disebalik segala dugaan, masih byk nikmat dr Allah utk dikecapi.

1 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)