terima kasih sudi follow

Tuesday, January 12, 2010

Cream caramel




                                 
                                                          
Karamel
100 gm gula castor
60 ml air

Bahan Kastard
6 biji telur
110 gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
500 ml Susu Segar/UHT Milk - dipanaskan

Cara buat karamel

1. Panaskan gula castor dan air di dalam bekas (seeloknya acuan kuih sendiri) dengan api yang perlahan....biarkan sehingga semua gula larut dan seterusnya ia bertukar ke warna dark brown.
2. Sekali sekala goyang2kan acuan untuk meratakan gula tadi. Tak perlu dikacau. Biarkan ia larut sendiri.
3. Kemudian angkat, dan sejukkan sebentar di dalam peti. Sekadar 5-10 minit sahaja sehingga karamel itu keras sedikit. (Untuk mempercepatkan proses, letak bekas dlm acuan lain yang berisi air sejuk). Boleh lengser sedikit mentega di tepi acuan supaya proses mengeluarkan nanti menjadi lebih mudah.

Cara Penyediaan bhn kastad

1. Letakkan semua telur, gula, esen vanila ke dalam bekas. Kacau dengan perlahan sahaja sehingga gula larut.
2. Sementara itu, panaskan susu (tidak perlu sampai menggelegak) dan tuangkan ke dalam adunan tadi sambil dikacau.
3. Tapiskan adunan ini dan tuang ke atas karamel yang telah beku tadi.
4. Sementara itu, jgn lupa panaskan oven bersama sebekas air (utk tujuan steam bath) atau boleh gunakan air panas.
5. Letakkan acuan tadi ke dlm bekas berisi air panas dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Jika nampak adunan masih bergoyang, tambahkan masa sedikit.
6. Bila masak, sejukkan sebentar dan simpan di dalam peti sejuk. Bila dah betul2 sejuk, baru keluarkan dari acuan.

0 comments: