klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Thursday, September 20, 2012

Masa Bercinta dan Apam Balik

Seperti biasa, pagi-pagi aku bangun untuk menyiapkan sarapan serta bekal untuk anak2  bawak ke sekolah. Ada nasi lebih semalam, so aku goreng. Then, aku masak nasi putih dan lauknya aku buat masak lemak cili api rebung dan ayam goreng. Buatkan bekal sekali untuk cikgu geografi sekolah anak aku. Dia dok mintak anak2 bawakkan dia makanan yang pedas sebab dh biasa makan pedas dulu2.

Seperti biasa, aku ni memang ada masalah tidur, so selalunya tidur sekadar sejam dan aku akan terjaga. Then ambik masa sejam gak untuk aku tidur semula dan akan terjaga semula. Kalau nasib baik, memang boleh tidur balik. Kalau tidak, memang terkebil2 la bijik mata malam2 buta tu. Kalau aku terjaga, iphone akulah jadi peneman untuk belek2 fb.

Hari ni nak citer pasal zaman bercinta budak2 sekarang ni... Aku tak tahu lah korang camana tapi aku memang alergik la kalau time2 bercinta ni mula dok panggil mama-papa, anje-ayang, daddy-mummy.. Sejak bila korang ni ada anak? Please, jangan cakap aku ni jealous. Aku pun pernah bercinta gak dulu. Cinta tu tak menjamin korang akan berakhir ke alam rumahtangga. Bukanlah aku mintak camtu, aku doakan agar siapa2 yang di alam percintaan tu, berakhir ke jinjang pelamin. Aku doakan korang bahagia hingga ke anak cucu. Tapi ni belum apa2, korang dah bermama-papa. Pastu kalau tak ada jodoh, berpisah.... then bercinta balik... Dapatlah papa-mama baru pulak dah... Aduuhhhh. Taulah korang nak satu dunia tahu korang tengah bercinta but please laaa. Nak ter ueekk dah aku kalau baca benda2 gitu. Mohon maaf kalau ada yang tersinggung, tak ditujukan buat sesiapa just my personel opinion..

Agak pedas, mungkin tapi bak aku kata, just my 10 cent opinion.. Korang mungkin tak perasan tapi kat luar sana memang ramai yang rasa nak termuntah ooiiiii dengan panggilan2 gitu. Kalau dah kahwin tu, lain lah. Aku pun memang panggil suami 'Sayang' all the time. Hehehehe. Ok laah, korang fikir2lah sendiri mana yang elok mana yang buruk. Korang bayangkan pulak kalau korang di pihak ketiga yang baca benda2 gitu. If you don't mind, just carry on. Wa tak kisah, it's not my life... Hehehehehe.


Ok, jom kita buat apam balik. Dulu duduk Malaysia, tak terfikir langsung nak buat apam balik sendiri. Kalau nak ajer, beli kat kedai. Tapi kini, terpaksa la buat sendiri kalau teringin nak makan... Resepi ni lama dah buat tapi baru nak kongsi kat sini...Aku dah lupa kat mana aku salin resepi ni..

Apam Balik Rangup

Bahan2:
170 gm tepung gandum
100 gm tepung beras
30 gm tepung jagung
2 1/2 st baking powder
1/2 st garam
2 biji telur (saiz A)
1 st esen vanilla
6-7 oz air
100 gm gula halus

Inti:
butter
gula halus
jagung dalam tin
kacang tanah digoreng, dibuang kulit dan dikisar

Cara:
1. Campurkan semua bahan-bahan, tapis dan biarkan dalam peti ais lebih kurang 2-3 jam.
2. Panaskan non stick pan sebentar, tuangkan satu senduk adunan dan ratakan.
3. Taburkan gula, kacang tanah, jagung dan sedikit butter.
4. Masak hingga kulit apam balik agak keperangan.
5. Angkat dan lipat dua. Sejukkan dan bolehlah dimakan..








Tuesday, September 18, 2012

Missing You-Strawberry Cheese Cake..

Apa kena mengena pulak missing you ngan strawberry cheese cake ni? Tak ada kena mengena pun. Semalam for dessert, aku buat strawberry cheese cake.. Sebenarnya aku nak buat cotton cheese cake tapi bila tengah belek buku masak tu, ternampak pulak resepi strawberry cheese cake ni. Kebetulan dalam peti ais, ada pulak yogurt strawberry... Sebenarnya anak2 tak berapa suka cheese cake yang ada crust kat bawah tu tapi sebab aku pulak yang teringin nak buat, jadi aku buat jugak.

Ok, berbalik dengan tajuk Missing you tu. Biasalah aku ni kalau berpisah dengan cik abang, walaupun baru berjauhan sehari, memang dah terasa teramat rindu.. Aduhhh, touching la pulak.. Suami aku sekarang ni gi outstation, balik ke Malaysia for two weeks. Jadi, aku pun kena la jadi drebar anak2 for two weeks gak. Tak der la peluang aku nak berselubung atas katil lagi lepas anak2 gi sekolah. Maka bermulalah hidup aku sebagai drebar bermula dari semalam, 17hb September 2012.

Lagu ni special didedikasikan buat suami tersayang.. Semoga segala urusan pekerjaan berjalan lancar.

Jom kita tengok resepi strawberry cheese cake. Kalau ikut resepi, crust tu dia gunakan biskut coklat tapi jenuh aku cari, memang dah kehabisan biskut oreo. Fikir cepat, nak ganti ngan apa.. Fikir punya fikir punya fikir, ternampak la coco crunch. Jadilah. boleh gak aku buat crust.. hehehehe
Strawberry Cheese Cake
Harleena Kassim
(maaf, aku dah lupa dari mana aku dapat resepi ni. Moga Allah memberikan ganjaran pada tuan punya resepi)

Crust:
Chocolate cookies
Melted butter
1. Gaul kedua2 bahan.
2. Tekankan pada dasar loyang.
3. Simpan dalam freezer.
(Aku guna coco crunch sebab tak ada cookies dalam rumah)
(Aku guna loyang loose bottom bersaiz 7 inci dan di alas dengan kertas minyak disapu butter)

Cake:
300 gm cream cheese
100 gm fine sugar
150 gm strawberry yogurt
3 tb spoon fresh milk
2 eggs (A size) - aku pakai 3 biji sebab telur kecik2.
3 tb spoon cake flour/flour
strawberry paste/essence + red colouring

Cara-cara:
1. Panaskan oven ke suhu 160 C.
2. Campurkan cream cheese, telur, gula, yogurt dan susu dalam satu mangkuk dan putar dengan mixer hingga kembang dan sebati.
3. Masukkan tepung dan putar sebati.
4. Tuangkan adunan dalam loyang yang disimpan dalam freezer tadi. Masukkan sedikit pes strawberry atau colour dan lorek2kan..
5. Bakar secara water bath (bain-marie) selama lebih kurang 40-50 minit.
6. Tutup oven dan biarkan kek dalam oven hingga sejuk (buka pintu oven sedikit.)

operasi mengUpdate blog- Spagheti Bolognaise

Salam buat pembaca yang rajin dok selak blogku ini. Rasanya dah terlalu amat lama aku biarkan blogku tanpa diurus. Biasalah, bila mood menghilang, hilanglah coretan2 dalam blog ni. InsyaAllah, aku akan mula update balik blog ni tapi memang banyak entri2 yang lama2 akan kumasukkan serta gambar2 yang dah berbulan2 tersimpan dalam hp pun akan ku simpan dalam blog ni.

Hari ni, hari kedua aku jadi drebar buat anak2 serta anak2 jiran depan rumah, menghantar ke sekolah yang jauhnya lebih kurang 10 km dari rumah. Tak jauh sangat pun, lebih kurang jarak dari rumah aku di Bandar Nusarhu nak ke sekolah di Bukit Jelutong ajer tapi jalan kat sini, mmg sempit2. Kena pulak, aku ikut jalan kampung. Kalau berselisih dengan lori, memang terpaksa ku perlahankan kereta. Tak adalah peluang untuk aku sambung tidur selepas anak2 gi sekolah.. hehehehe. Apa nak buat, tanggungjawab perlu diutamakan.

cuaca makin hari makin menurun suhunya. Maklumlah, dah penghujung summer. Ramalan cuaca minggu ni adalah seperti berikut:


Ni pulak waktu untuk solat di daerah Mondonville ni.

Ok la, banyak pulak membebelnya. Semalam aku buat spaghetti bolognaise stail melayu sebab aku guna apa ajer bahan yang ada dalam dapur aku tu. Adik ipar aku ada mintak resepi so, ni kak ina share resepi dengan Ilia Ahmad. Buat tau, jangan tak buat. Selalu aku buat, aku pakai pes cam kat bawah ni tapi disebabkan tak ada, aku bantai ajer apa yang ada dalam dapur tu. Kalau Ilia nak buat, boleh ajer cari sos spaghetti kat supermarket.
 SPAGHETTI BOLOGNAISE My Style Seadanya
Sebungkus spaghetti - rebus and sedikit minyak zaiton or butter.
Toskan.

Kuah:
500 gm daging cincang
Sebiji bawang besar - dadu
2 ulas bawang putih - dadu
cendawan butang - hiris
3 biji buat tomato (potong dadu)
cili sos
tomato sos
serbuk lada hitam dan garam secukup rasa
air dan tepung jagung (utk pekatkan kuah)

Cara2:
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan daging cincang. goreng hingga daging bertukar ke warna perang.
3. Masukkan buah tomato. kacau dalam 2-3 minit hingga buat tomato sebati dengan daging.
4. Masukkan cili sos dan tomato sos. (kalau ada pes, masukkan pes bolagnaise)
5. Bancuh air dengan tepung jagung, tuangkan dalam kuah. Kacau sebati.
6. Masukkan cendawan butang atau apa2 sayur yang berkenan di hati.
7. Perasakan kuah dengan serbuk lada hitam dan garam serta sedikit gula.
8. Bolehlah makan panas2..

voilla, spaghetti bolognaise cara aku yang simple tanpa segala herbs dalamnya sebab tak ada.. Jadilah.. Masa ni ajer lah aku nak buat spaghetti bolognaise sebab kalau suami aku ada, dia tak berapa suka.. Enjoy..