klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Friday, February 1, 2013

Chocolate oreo ice cream

Salam. Setelah berhari2 tk uplate blog, malam ni ina cuba mengupdate menggunakan hp pulak. Bkn tk nak update tapi rasanya dh hampir seminggu laptop tu rosak dan usaha membaiki blm berhasil lg. So, disebabkan baru buat ais krim tadi jadi teringin la nk kongsi resepi. Dalam fb dh kongsi tp untuk rujukan, ina lebih selesa berkongsi dalam blog ni.
Tadi sempat buat ais krim coklat oreo. My second ice cream i've made within two weeks. Last time it was chocolate ice cream but this time, I've added oreo. Senang ajer nk buat ais krim ni sbb tk banyak bahan yang digunakan. Jom jenguk resepi.
Ais krim coklat oreo
Bahan-bahan:
1  tin susu pekat
2 tin whipping cream
4-5 sudu besar serbuk koko
7-8 keping biskut oreo (buang krim dan kisar halus)
Cara-cara:
1. Putar susu dan whipping cream hingga kental.
2. Campurkan serbuk koko. Putar sebentar hingga sebati.
3. Campurkan biskut oreo. Gaul sekata. 4. Masukkan dlm bekas. Sejukkan semalaman dalam freezer.
Terima kasih buat Raja Ipah atas perkongsian resepi ni. Raja ipah ni sebenarnya kenalan di fb tapi dia juga merupakan junior ina masa sekolah rendah dulu.

2 comments:

tun_telani said...

Salam kak ina.. tun pun baru wat aiskrim oreo, tp resepi lain2 ^^ whipping cream ada jual dlm tin ye, xpenah jumpa pulak.

ina ku said...

tengok resepi ni tetiba teringat ice cream maker yg masih berbungkus dlm kotak. hehe...semnagat membeli bkn main, semngat membuat, hehehe... yg adooo.. tp ice cream ni nampak sedap la, ni semngat nk membuat kembali membara :)