klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Thursday, January 24, 2013

Crepe lagi.... resepi 2.


Salam buat semua. Kali ni nak citer pasal crepe lagi tapi seperti yang dijanjikan dalam entri aritu, kali ni nak citer pasal resepi crepe dengan 7 jenis tepung. Resepi ni Ina ambil dari blog spices journey tapi.... ada tapi nya.. seperti biasa, Ina selalunya akan cari resepi dan terpaksa alter resepi ikut bahan-bahan yang ada kat dapur nun.. So, kalau nak gunakan resepi 7 jenis tepung tu, silalah jenguk ke blog yang ina letak kat atas tu. Ina terpaksa kurangkan satu jenis tepung sebab Ina tak ada tepung hong kong kat sini. So, resepi ni Ina alter ikut kesesuaian dan menjadikan resepi ni 6 jenis tepung dan ada bahan-bahan yang ina alter sebab ina gunakan juga santan.

Bahan-bahan:
3 sudu besar tepung naik sendiri
2 sudu besar tepung ubi kayu
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kentang
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar gula icing
2 biji telur - buang tali pusat
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan santan tin/kotak
3 sudu besar mentega cair/minyak sayur
sedikit pewarna ikut suka




Cara-cara:
1. Gaul semua dengan whisk
2. Tapis adunan supaya tak ada tepung yang bergentel.
3. Panaskan non-stick pan dengan api perlahan.
4. Masukkan satu senduk adunan dalam non-stick pan dan lenggangkan crepe supaya tak tebal dan tak nipis.
5. Tak perlu terbalikkan adunan crepe ni.

Cara buat filing durian crepe tu, boleh jengok kat sini: durian crepe.

Bubuh whip cream dulu, then sudukan isi durian. tutup dengan whip cream di atas.

Lipatkan kiri kanan then lipat pulak yang bawah dan yang atas

Ni bahagian bawah. Bila dah lipat, bolehlah terbalikkan dn hidang..






2 comments:

MamaFaMi said...

Salaam Ina...

Entah bila lagi nak buat crepe ni? Tapi kalau buat pun, ntah rajin nak guna sampai 7 tepung entah tidak... hehehehe....

Laman Resepi said...

Kuning yang buat teman terliur... tengok gambar aje laaaa... nak buat tak reti