klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Monday, December 26, 2011

Tiramisu

setelah lama tak share resepi kat blog ni, arini nak share simple tiramisu resepi. Semalam ada kawan dtg rumah. Kebetulan, still ada tiramisu dalam fridge tu, so bagi la Zabidah and Ieyna rasa. Bagi aku, kurang minat sikit versi ni sebab aku guna cream Anglaise dan terasa sangat vanilla flavour tu tapi Za ngan Ieyda kata, sedap... Hehehehe, malu I orang kata sedap.. Chewah, perasan la ko... Anyway, seperti yang dijanjikan pada Zabidah dan ieyna, ni nak share resepi tiramisu..

Dan semalam memang resepi tetamu yang berkunjung ke rumah sebab aku semalam dalam percubaan buat roti peranchis a.k.a baguette.. Kat sini boleh beli murah ajer baguette ni, tak sampai satu euro tapi disebabkan teringin gak nak rasa bugette buatan tangan sendiri, aku buat jugak... Ok laaa. Dalam scale 1-10, aku bagi 4. First time le katakan. hehehehe. Kena try buat lagi ni..

Semalam gak aku buat yorkshire pudding dan aku buat beef stew untuk makan ngan pudding tu. Walaupun namanya puding tapi ni jenis savoury pudding. Boleh ajer nak makan ngan kari ke, sambal ke or stew cam aku buat tu.. Resepi yorkshire pudding ngan roti baguette, di entri lain. Entri ni nak share pasal tiramisu. Aku memang minat gak makan tiramisu ni. Selalu kalau gi KFC kat Blagnac nun, aku selalu mintak tiramisu tapi dalam 2-3 kali aku makan, tak pernah tergerak nak tengok ingredient dia sebab bagi aku, KFC tu halal dan aku ingatkan semuanya halal dimakan oleh Malaysian muslim macam aku ni hinggalah satu hari tu aku tergerak nak baca. Baca punya baca punya baca (tulisan perancis, jenuh nak faham) tapi yang aku faham sekali tentang E-codenya... Tengok2, ada pulak E471. Ya Allah, selama ni tak terlintas nak tengok pun. So, sejak tu, aku tak makan dah tiramisu kat KFC dan sekarang ni, langsung tak makan pun kat KFC sebab dag tak ada halal cert lagi dah...

Back tu tiramisu, aku search dan jumpa banyak versi dan resepi tiramisu ni. Ada yang guna whipped cream yang mana susah juga nak buat sebab kat sini aku still tak jumpa whip cream  yang tak ada E471. Ada resepi pakai telur dan for sure telur tu tak masak. Bagi aku, okey ajer tapi rasanya anak aku tu kalau tau ada telur tak masak, dia tak makan. Dan ada yang guna serbuk agar2 and lastly aku jumpa yang gunakan Cream Anglaise yang senang didapati di supermarket macam Carrefour, intermarche atau mana2lah.. Ni resepinya yang aku dapat dari sini: Arif-France





























TIRAMISU simple..

250 gram cheese mascorponne
1 pek cream anglaise
Gula icing ikut manis (Dlm 1 sudu kecil)
biskut sponge fingers
2 sudu teh nescafe + 1/2 cwn air panas + 1sudu teh gula


Cara2:
1. Putar cheese mascaponne + cream anglaise + gula aising
2. Susun biskut jejari span dalam mangkuk, sira dengan nescafe hingga basah keseluruhan biskut.
3. Lapiskan dengan campuran cheese tadi. Ratakan.
4. Susun lagi biskut atas adunan cheese tadi. Sira lagi dengan nescafe hingga rata.
5. Lapiskan lagi dengan campuran cheese.
6. Ulang step 2 td dan diakhiri dengan adunan cheese di atas sekali.
7. Akhir sekali, ayakkan serbuk koko diatasnya dan hias dengan hirisan coklat.
8. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan... voilla..


bhn2 utk buat tiramisu
susun jejari span dan sira dengan nescafe

2nd layer of span.

lapiskan dengan adunan mascaponne+cream anglaise

Enjoy the recipe.....

0 comments: