klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Monday, March 26, 2012

Good Bye Winter, Welcome Spring

25 Mac 2012 (Ahad)
Semalam dengan rasminya bermulalah daylight saving. Sebelum ni, perbezaan masa dengan Malaysia adalah 7 jam. Dengan bermulanya day light saving ni, makan waktu di France ditolak sejam menjadikan perbezaan masa adalah 6 jam.
Amendanya daylight saving tu, sebelum ni aku tak pernah tau pun tentang benda-benda ni.. Ni yang aku baca tentang daylight saving..


Daylight Saving Time gives us the opportunity to enjoy sunny summer evenings by moving our clocks an hour forward in the spring.
Yet, the implementation of Daylight Saving Time has been fraught with controversy since Benjamin Franklin conceived of the idea. Even today, regions and countries routinely change their approaches to Daylight Saving Time.
When we change our clocks
Most of the United States begins Daylight Saving Time at 2:00 a.m. on the second Sunday in March and reverts to standard time on the first Sunday in November. In the U.S., each time zone switches at a different time.
In the European Union, Summer Time begins and ends at 1:00 a.m. Universal Time (Greenwich Mean Time). It begins the last Sunday in March and ends the last Sunday in October. In the EU, all time zones change at the same moment.
Nak baca lebih lanjut, klik sini

3 comments:

MaryaYusof said...

As salam kak Harleena,

Dekat sini dah nak masuk winter... terbalik...hehee... Climate di sini pelik sikit... Di sini xde snow... Hujan pun boleh dikatakan non-exist, very2 minimal... Kira skrg ni mcm autumnlah kat sini...hikhikhik daylight saving time tu mmg xde... klau ade mesti ikut US kot...hehehe ;)

ummiaisyah said...

salam ziarah dan salam kenal Kak harleena..
terima kasih sudi folow saya..
selamat ber day light saving..
semoga akak dan keluarga serta semua saudara se Islam sentiasa dlm lindungan-Nya..take care dear

Khairul Abdullah said...

Yeah...same goes here. Now is 6 hours late from our friends and family back in Malaysia.