klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Thursday, August 4, 2011

3 Ramadhan

Entri ni sepatutnya malam tadi tapi macam biasa, bila dah berbuka pukul 9.23 pm mata mula mengantuk dan kemalasan update blog pun datang. Hari ni dah 4 hari kita berpuasa tapi aku nak citer tentang menu berbuka 3 Ramadhan. Menu aku hari ni, nasi hujan panas, pajeri terung nenas dan ayam masak merah. Untuk dessert pulak, aku buat kuih kasui resepi dari Chef Hanieliza..

Entah apa pasal laaa hari ni, aku masak nasi hujan panas tapi lupa nak bubuh garam. Bila nasi dah masak, baru aku teringat. Jadi aku bancuh air sikit ngan kiub ayam + garam then aku curah rata2 atas nasi dalam rice cooker tu. Itu citer tentang nasi. Dessert aku pun tak kena gak hari ni.. Sepatutnya kaswi tu kena bubuh 2 cawan tepung gandum tapi aku bubuh secawan ajer. Aku punya la tak perasan sampailah tempoh kukus tu dah tamat dan aku pun bukak la loyang.. Tengok2, berair lagi kuih aku tu.. Aku pun buat laa immediate post mortem dan aku terperasan aku kekurangan secawan tepung lagi. Apalagi, aku pun cedok laaa adunan yang cair tu dengan sudu ke dalam mangkuk. Dalam mangkuk tu, aku pun tambahlah lagi 2-3 sudu besar tepung gandum dan gaul rata2. Then, aku curah balik dalam loyang dan kukus semula. Perg...... nasib baik jadi gak kuih kaswi aku tu. Legaaaaa.....
kaswi

nasi hujan panas sempoi


Aku sedekahkan pajeri nenas ngan kuih kaswi aku buat dua jiran depan rumahku. Kak Yah depan rumahku pula hantar lempeng dan ayam masak merah manakala Maziana juga memberi lempeng kepadaku bersama dengan masak lemak udang.... Murah rezeki aku hari ni, ada dua pinggan lempeng ngan 2 pinggan ayam masak merah. Alhamdulillah...

Hari ni suami aku cadang agar berbuka kat luar, bersebelahan swimming pool... Nasib baik cuaca tak berapa sejuk... So, kami pun makan beramai2 diluar dengan bersila. Best gak sekali sekala makan bersila ramai2 ni...


2 comments:

RaNiA said...

banyaknya lauk buka..meriah..hehehe..

syok betul tengok umah akak..ntah bila nak dpt umah mcm nie..:-)

MOH KEMBARA said...

Salam Yong, awat takda gambaq semua dok bersila?