Nak kongsi kuih kaswi yang aku buat semalam. Aku ambik dari rumah Izzah Aku copy n paste ajer. Resepi ni asalnya dari Chef Hanieliza. Jom buat, senang ajer.
KUEH KASWI GANDUM
sumber: Chef Hanieliza.fotopages
Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
Masakkan semua dan sejukkan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam
Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
1 comments:
assalamualaikum.. apa khabar.. wah ada mnu kaswi.. sukee sangat ngan kuih ni. dah banyak kali jugak dah buat
Post a Comment