Just nak share gambar menu berbuka aku pada hari pertama dan kedua Ramadan....
Resepi tepung pelita
(sumber: Yani, MyR)
Bahan-bahan:
Lapisan bawah
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
sedikit air kapur
4 helai daun pandan (mesin dgn sedikit air) - aku guna pandan paste
Cara2:
1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Masak bancuhan hingga pekat dan berkilat.
3. Tuangkan dalam acuan.
Lapisan atas:
4 cawan santan (dari sebiji kelapa) - aku guna santan kotak ajer
4 sudu besar tepung beras
sedikit garam
Cara2:
1. Masak adunan santan atas api hingga pekat. (adunan ni cair sikit dari adunan pandan tadi)
2. Setelah masak, tuangkan atas adunan pandan tadi. Sejukkan dalam peti sejuk.
ayam percik (what left of it) |
masak lemak cili api rebung |
tepung pelita |
Resepi tepung pelita
(sumber: Yani, MyR)
Bahan-bahan:
Lapisan bawah
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
sedikit air kapur
4 helai daun pandan (mesin dgn sedikit air) - aku guna pandan paste
Cara2:
1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Masak bancuhan hingga pekat dan berkilat.
3. Tuangkan dalam acuan.
Lapisan atas:
4 cawan santan (dari sebiji kelapa) - aku guna santan kotak ajer
4 sudu besar tepung beras
sedikit garam
Cara2:
1. Masak adunan santan atas api hingga pekat. (adunan ni cair sikit dari adunan pandan tadi)
2. Setelah masak, tuangkan atas adunan pandan tadi. Sejukkan dalam peti sejuk.
1 comments:
kak leena..terliurnya tengok masak lemak rebung tue...
Post a Comment