klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Wednesday, August 3, 2011

karipap pusing

Jom kita belajar buat karipap pusing... Inti yang aku selalu buat, tak de sukatan. main campak2 ajer..
Inti karipap:
kentang - dadu
bawang besar - dadu
daging/ayam cincang
rempah kari
garam dan gula secukup rasa

Cara2nya:
1. Masukkan sedikit minyak dalam kuali. Masukkan daging dan goreng sekejap. Then, masukkan rempah kari.
2. Masukkan rempah kari, agak2 rasanya, jangan terlalu pedas. Tumis sekejap.
3. Masukkan kentang dan air. Masak hingga kentang hampir masak. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Terus masak dengan api perlahan hingga kentang empuk. Angkat.

Adunan tepung.
doh minyak:
75 gm marjerin
150 gm tepung gandum
- gaul hingga adunan jadi doh dan nampak berminyak.

Doh biasa:
350 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1 cawan air (kalau lembik, tambah tepung sedikit)
- Uli hingga jadi doh. Rehatkan doh sebentar.

Cara buat karipap pusing:
1. Bahagikan doh minyak dan doh biasa kepada 8 bahagian.
2. Leperkan doh biasa dan masukkan doh minyak ke dalam. Tutup kembali dan jadikan bulat2.

doh minyak dalam doh biasa

gelekkan doh hingga nipis

gulungkan doh tadi

gelek lagi memanjang

gulung sekali lagi

potong kepada 5 bahagian


gelek doh yang telah dipotong tadi






6 comments:

AZLINA said...

Assalamualaikum Harleena..wah mcm2 menu berbuka, sedap2 semuanya..aikss rebung pun ada kat sana..karipap pusing ni mmg favourite anak2 dirumah, tiap2 mlm lepas terawih mesti nak goreng utk depa mkn..buat frozen banyak2..

Salam Ramadhan jua buat Harleena sekeluarga nun jauh disana... :)

Ida,Japan said...

salam ramadhan leena, rajin buat karipap pusing,ida nk buat karipap biasa tu pun bercinta

Fiza Nordin said...

as salam, cantiklah... sy pernah buat karipap pusing ni lama dulu tp x berape menjadi.pastu terus tak buat dah hehehee

Rodziah Ahmad said...

sis, I rasa u punya notes yg no. 1 dan 2 tu patut letak kat atas sblm gambar... termiss that part. Patut la i punya tak jadik... hihihi...

harleena said...

Azlina, karipap ngan samosa ni mmg selalu buat frozen. Bila teringin boleh terus goreng ajer.

Ida, malas buat karipap boleh buat samosa. Inti sam a aje.

Fiza, try la lagi. Then, boleh buat banyak2 untuk frozen.

Rodziah, alamak tak perasan lah pulak step tu dh jatuh bawah gambar. So sorry. Nanti saya betulkan.

harleena said...
This comment has been removed by the author.