klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Wednesday, November 30, 2011

Kek Caramel

Baru2 ni aku ada buat kek caramel. Percubaanku yang pertama.. Alhamdulillah, menjadi..  jom kita tengok gambar dan resepinya...



Kek Karamel

Bahan2:
Gula hangus
3 sudu besar gula pasir
Loyang 8 inci
-Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan
-Biar gula hancur dan warna bertukar menjadi perang.
- biarkan  sejuk

Panaskan oven suhu 170C.
Bahan Karamel
3/4  tin susu cair
80 gm gula
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
2 biji telur

- kacau susu dan bula hingga larut.
- Kacau telur  + esen perlahan2.
 - Satukan kedua2 bahan dan kacau perlahan.
- Tapis dalam loyang gula hangus tadi. Ketepikan.

Adunan kek (bhn1)
70 gm gula
3 biji kuning telur
130 air
50 ml minyak masak

Adunan Kek (bhn 2)
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
(ayak bersama)

-putar kuning telur, minyak masak dan air sampai gebu dan bertukar ke warna keputihan.
-Masukkan gula dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
-Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yang diayah tadi.
-Masukkan sedikit demi sedikit dan kacau perlahan secara kaup balik hingga bergaul sempurna. Ketepikan..

Meringue
6 biji putih telur
70 gm gula kastor
1 st krim of tartar

-Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan krim of tartar.
-Terus pukul dengan speed tingga hingga kental (stiff peak)
-Masukkan 1/2 meringue dalam adunan tepung. Gaul secara kaup balik.
-Masukkan baki meringue dan ratakan dengan kaedah kaup balik hingga sebati. Kacau perlahan sahaja.
- Bahagi adunan kepada 3 bahagian. Letak pewarna (A, B dan C) - ikut suka warna apa
-Tuang 3 sudu besar warna A, 3 sudu besar warna B di tengah2 lapisan A dan 3 sudu besar warna C atas lapisan B. Buat hingga 3/4adunan berulang-ulang warna dari warna A, B dan C.
-buat pula sama yang sama dengan 2 sudu besar. Akhir sekali, dengan 1 sudu besar.


Bakar cara steam bath selama 1 jam. Bila masak, biar dalam oven hingga kek renggang di tepi2 loyang...

- bila sejuk, terbalikkan ke atas pinggan.
-Lap lebihan air gula yang meleleh di atas puding dengan tisu secara perlahan supaya kek tidak lembab dan basah.
-Potong kek bila kek benar2 sejuk dan hidangkan. Sedap makan sejuk2 selepas disimpan di dalam peti sejuk

untuk tengok cara step by step, boleh jenguk sini... sini
Tapi adunan dah di tukar dari adunan asal untuk bagi lapisan karamel tu tebal sikit...






4 comments:

Asmara said...

salam dari japan kembali. :D
wah sedap kan karamel ni, tak henti memakannya. hehe..

harleena said...

asmara, thanks sudi singgah blog tak seberapa ni...

Lady Lavender said...

salam kenal :-)

saya pun dah beberapa kali buat kek ni. sampai sekarng masih tak puas hati sebab nak dapatkan permukaan karamel yg smooth :-)

Nieza said...

kek karamel ni memang sedap dan disukai ramai:)