terima kasih sudi follow

Thursday, January 20, 2011

Butter Prawn

Ni entri semalam. Aku buat butter prawn. Setelah search cara2 buat butter prawn dalam internet, byk gak versi buat butter prawn ni. Akhirnya, aku buat versi aku yang serba kekurangan sebab aku tengok dalam peti ais, cili api tinggal sebii ajer. Then, aku tak de daun kari. So, buat aje dgn apa yang ada. Yang penting, kena ada udang. Kalau tak, tak de la namanya butter prawn. Jom tengok gambar dan camana aku buat butter prawn.
udang digoreng dulu dlm pan.

rupa butter prawn yang dah siap utk dimakan
Bahan2:
Udang dalam 400 gm - lumur ngan garam dan kunyit
2 ulas bawang putih - dicincang halus
5 bii cili padi (ikut kepedasan) -aku bubuh sebiji ajer sbb itu aja yang ada dlm peti ais
butter
2 biji kuning telur                                                                                                      
3 sudu besar susu cair - aku guna fresh milk sbb tak de susu cair
(campurkan kuning telur dan susu dan kacau sebati)
garam dan lada hitam/lada sulah
daun kari- tak bubuh sbb tak de.

Cara:
1. Panaskan butter dalam 3 sudu besar. Goreng udang hingga 3/4 masak.
2. Tumiskan bawang putih cincang bersama cili api dan daun kari.
3. Tuangkan adunan susu dan telur. (lebih cantik kalau gunakan acuan roti jala atau biar mengalir ikut garfu)
4. Masukkan udang. Gaul rata dan tambah garam serta lada secukup rata.
5. Goreng hingga sedikit garing.
6. Hidangkan panas dengan nasi panas.

0 comments: