terima kasih sudi follow

Thursday, September 29, 2011

Samosa

Entri yang aku ambil dari rumah lama di harleena's fotopages
Inti samosa ni sama ajer dengan inti karipap..
- Aku gunakan kulit popiah yang besar dan kulit popiah itu aku potong kepada 3 bahagian.
- Kemudian, aku sambungkan kulit popiah tu hujung ke hujung dengan tepung yang aku bancuh dengan sedikit air (kira macam gam lah).
- Setelah disambungkan dua, kulit popiah itu dibentuk seperti kelongsong segitiga...

- Lepas tu, bolehlah diisikan dengan inti tadi dan gulung ikut bentuk tiga segi tadi hingga penghujung..

- akhir sekali, dihujungnya digamkan dengan tepung yang dah dibancuh dengan air tadi..
 - bolehlah digoreng atau difrozenkan di dalam freezer..

3 comments:

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,

Hmmm buleh dibayangkan kerangupannya dan kesedapan inti karipap tuh...

Mamasya said...

Assalammualaikum Harleena

Sedap ni samosa inti karipap...sesuai utk minum ptg.
tengok entry raya di bawah tu..nampak ceria dgn tetamu dan menu raya.
re; di sini student mmg ramai...jadi meriah beraya dgn student dan family msia .embassypun dkt dgn rumah.

shida said...

shida pon ingt nk buat..brg dh blk..tpi mood tk de lak..huhu ngn anak2 sakit gi...teringat samosa kak ina buat...huhuh