klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Monday, February 13, 2012

cream puff

Hari ni macam hari2 lainnya... Masalahnya, kalau aku dah ngadap internet, mmg tak jadi keje laaa.. So,ni entri pertama aku hari ni sebelum aku tutup laptop ni dan sambung ngan keje rumah, aku just nak share resepi cream puff yang selalu aku buat. Resepi ni lama dah dimintak oleh adik ipar aku dan baru2 ni, di minta oleh teman yang sama-sama merantau ke Touluse ni... gambar ni gambar lama, gambar masa aku buat di Malaysia dulu... Banyak pulak gambar2 yang dah hilang, entah kat mana aku letak.. So, gambar ni ajer yang ada..

dlm kotak untuk di bawak ke rumah kawan
CREAM PUFF
250 ml air
125 gm butter
150 gm tepung gandum
sedikit garam dan gula
4 biji telur

Cara-cara:
1. Didihkan air. Masukkan butter. Kacau sebati.
2. Perlahankan api, masukkan garam dan gula. Masukkan tepung gandum.
3. Kacau hingga tepung tak melekat di periuk. (jadi macam doh bulat).
4. Masukkan dalam mangkuk dan biarkan adunan suam-suam kuku.
5. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dikacau sebati. (boleh guna mixer tapi aku selalu kacau dengan senduk kayu ajer).
6. Masukkan dalam piping beg dengan nozzle bintang. Paipkan atas loyang yang telah dialas aluminium foil dan dilengser dengan sedikit minyak.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 200C selama 20 min..
8. Bukak oven dan cucuk setiap puff dengan lidi atau hujung pisau..  Kemudian, bakar semula dalam lima minit.. Tujuan dicucuk adalah untuk memastikan wap air dalam krim puff keluar supaya bila masak nanti, puff tak akan kecut bila dah sejuk.

Filling:
1. Campur semua bahan kecuali kuning telur. Kacau sebati.
2. Didihkan hingga agak pekat. Kecikkan api.
3. Ambil 2 sudu besar adunan kastard dan letakkan dalam mangkuk kecik dan campurkan dengan
kuning telur. Kacau sebati.
4. Tuangkan semula dalam adunan asal.  Gaul rata hingga sebati dengan cepat..

- bila cream puff dah sejuk, bolehlah dipotong dua dan diisi dengan kastard..

Untuk filling kastard
500 ml susu segar
75 gm tepung jagung
80 gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu teh essen vanilla

Nota dari Chef Norzailina: Choux Pastry merupakan asas bagi Krim Paf (berbentuk bulat) dan Eclairs (berbentuk jejari). Pastrinya hanya memerlukan empat bahan asas iaitu tepung, mentega, air dan telur. Membuatnya nampak mudah. Namun ada pelbagai teknik yang perlu difahami bagi menghasilkan krim paf yang rangup di luar dan gebu di dalam.

Untuk mendapatkan krim paf yang sedap, gunakan mentega bermutu tinggi. Mentega jenis ini selalunya lebih mahal daripada biasa. Biar pada suhu bilik hingga ia lembut tapi jangan dibiar terlalu lama kerana ia mudah cair dan berminyak. Jangan gunakan marjerin kerana hasilnya tidak memuaskan. Satu lagi langkah penting setelah krim paf masak dan keperangan adalah mencucuknya dengan hujung pisau tajam. Lakukan dengan cepat. Anda tidak perlu mengangkatnya dari tin pembakar itu atau memastikan setiap ‘lubang’ sempurna. Bila semua paf sudah dicucuk, bakar semula selama 5 minit. Ini adalah untuk memastikan wap air di dalam krim paf keluar. Jika tidak dilakukan, krim paf akan mengecut setelah ia sejuk.




4 comments:

Mas said...

mas tak pernah buat lagi cream puff...
nanti2 nak trt gak la...

アヌムちゃん said...

Aa sy suka creampuff tp xreti buat huhu

Eh dh 5 hari xde air? Lamanyaa
Kenapa xde air?

harleena said...

mas, tak susah sangat buat cream puff ni. try laaa.

アヌムちゃん , entah lah. air beku kot... nasib baik bilik air still ada air, kalau tidak... tak mandi la jawabnya... hehehe

Intan SRM said...

sedapnya
rajin Leena masak..