klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Monday, February 27, 2012

Jom buat Mee kuning

Pagi ni baru lah aku berkesempatan nak update blog. Banyak entri dah terlepas, been very bz. Lappy pulak asyik kena hijack ngan anak2 ajer sebab dia orang cuti sekolah. So, arini dah start semula sekolah setelah cuti hampir 16 hari dari 11hb Feb hingga semalam, 26hb Feb 2012..
So, hari ni kiranya entri terlepas untuk hari khamis 23 Februari aritu. Aku ada buat mee kuning dan aku nak share resepi kat sini.. Resepi ni aku ambik dari dapur mamasya.
Sebenarnya, aku ngan mee kuning ni ada sejarah tersendiri. Dulu2 dlm tahun 1999, aku ada gi belajar buat mee kuning ngan Chef Li.. Alaaa, Chef Li yang famous ngan buku Jutawan Senyap, Biar Kecil Asalkan Berhasil. Masa tu, tempat kursus tu dekat ajer ngan rumah aku di Taman Permata.. Habis kursus, aku siap beli mesin uli utk 5 kg sekali uli ngan mesin buat mee (roller n cutter). Mahal gak dua mesin tu, beribu2 lemon gak tu.. Time tu aku dah pindah ke Butterworth. So, aku pun buatlah mee kuning. Market aku tak pandai buat, ada la jual kat kawan2. Gitu ajer lah.. Time tu, aku buat mee kuning bubuh segala soda ash, sodium silicat ngan apa lagi, aku pun dah tak ingat.
Ingat lagi aku time dok buat mee kuning tu, aku tengah mengandung si kecik bongsu Syakirah yang baru ajer sambut birthday dua hari lepas..  Sambil duduk masukkan doh dalam mesin mee, aku dah terasa contraction.. Aku cakap ngan suami aku, tunggu bila dah sakit 5 minit sekali, baru kita gi hospital.. Kejap2, aku tengok jam. Dan akhirnya bila selang masa constraction aku 5 minit sekali, barulah aku ke hospital. OOppppps, sori. Dari nak share resepi mee, aku dah melalut2 pulak dah.. Ok, ni dia resepi mee yang simple tanpa apa2 bahan pengawet.

siap di pek dalam plastik

aksesori untuk buat mee dengan mesin kenwood
Mee Kuning
500 gm tepung gandum
220 ml air *
sebiji telur*
(*campur kedua2 untuk dapatkan 220ml)
1 sudu teh garam (aku tambah)
sedikit serbuk kunyit untuk warna kuning mee.
Sedikit minyak masak

Cara-cara:
1. Campur semua bahan dalam mesin uli. Uli hingga tepung bercampur. doh agak kering..
2. Bahagi tepung kepada beberapa bahagian.
3. Panaskan air dalam periuk hingga mendidih.
4. Masukkan dalam mesin roller beberapa kali hingga permukaan jadi licin.
5. Masukkan dalam mesin cutter.
6. Celurkan mee yang siap dipotong tadi dalam air mendidih. Biarkan sebentar dalam 2-3 minit.
7. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak.


mesin roller

mesin cutter

12 comments:

shida said...

ni nak kena beli mesin uli dulu la yer kak ina br leh wat...huhuhbrg2 seng dah...hehhehe

Harleena Kassim said...

mesin uli ngan mesin mee kak ina kan ada kat sana..

shida said...

kt melaka kot shida pon tk tau..hehee

eiela said...

senang je resepinya, cuma nak kena ada mesin tuh la kan.

monica said...

suka je resepinya jom coba juga Aneka Resep Nusantara

rohana harun said...

assalam...
mana nak beli alat ni...

Dalila yusof said...

Senang juga..rasa harganya ada yang simple dan tak cecah ratus-ratus kan...

Ida Rohayu said...
This comment has been removed by the author.
Ida Rohayu said...
This comment has been removed by the author.
Ida Rohayu said...
This comment has been removed by the author.
abd ham said...

Asalamualaikum'wbt''
boleh saya tanya dI mana boleh saya dapatkan mesin kenwood'tersebut

Anonymous said...

Nk tanye saya pon buat mee juga tapi kenapa ye mee yg saya buat tu bila simpan dlm peti sejuk kemudian bila nk msk mee jadi putus2 pendek x panjang mcm masa kita buat. Apa yg x btlnye ye