klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Thursday, January 5, 2012

Baguette

citer meroti dua tiga hari lalu.. Percubaan buat roti baguette or roti perancis.. Masa nak buat tu, ada kawan cakap, baguette beli murah ajer. baru berapa sen. Buat apa nak buat... Well, alang2 dok Perancis, kenalah try buat roti Perancis....What say U...? hehehehe. Actually banyak resepi dalam internet cara2 nak buat baguette ni tapi saya try yang ini dulu. Maybe next time, cuba resepi lain pulak. So, here goes....
in the oven
Bahan2:
4 cawan tepung
sebungkus yis segera (11 gm)
1-2 sudu teh garam
2 cawan air suam
minyak untuk perapkan doh

Cara2:
1. Dalam mangkuk, campurkan tepung dgn garam.
2. Dalam mangkuk lain, campurkan yis dengan air suam + separuh dari adunan tepung dan garam.
Gaul hingga jadi doh. Tutup dgn kain dan biarkan lebih kurang 3 jam. Ia akan jadi 3 kali ganda saiz.
3. campurkan dengan lebihan tepung dan uli.
4. Letakkan atas permukaan bertepung dan uli lebih kurang 10 minit.
5. Minyakkan mangkuk dan biarkan doh dalam mangkuk yang bertutup. Biarkan naik lebih kurang sejam.
6. Panaskan oven ke 200C. Uli semula doh. bahagikan kepada 4-6 bhg. bentukkan menjadi roti panjang (baguette). Letakkan atas kertas minyak yang bertepung. Biarkan naik sekali lagi.
7. Kelar2 bahagian atas roti tersebut.
8. Letakkan semangkuk air dalam oven. Bakar baguette selama  lebih kurang 20-25 minit. Keluarkan mangkuk berisi air selepas 15 minit membakar roti.
Voila!


tuna sandwich with baguette


resepi dari sini: http://www.famousfrenchdesserts.com/french-bread-baguette-recipes.html

Tip for French Bread Baguette Recipes:
Baguettes are particularly crusty and light because they are cooked at extremely high temperatures and are vaporized. Even though domestic ovens can't go as high a real French bakery ovens, you can still make an excellent baguette, by remembering to put a bowl of water in the oven. And, of course by baking at a very high temperature.


Oh ya, cara nak bentuk baguette ni bukan hanya golek2 bagi panjang ajer. Mula2, leperkan tepung tu. Tak payah pakai penggelek. Just guna tangan ajer. Bila dah leper, lipat ke tengah dan tekan bagi melekat. Then, leperkan sebelah lagi dan buat yang sama. Lepas tu, leperkan balik tepung dan satukan bhg yang melintang tu, tekan ngan jari. buat sampai doh tu jadi memanjang..

Boleh tengok gambar kat sini: 









doh yang baru diuli

setelah lebih kurang sejam.. Nak cepat, masukkan dlm oven dan set temp lebih kurang 30-40C
 dan padamkan suhu oven. biarkan dalam oven.

baguette yang telah disiap dibentuk


setelah dikelar2 dan ready untuk dimasukkan dlm oven

0 comments: