klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Sunday, January 15, 2012

Puri

Sabtu, 15 Januari, 2012... bz jugak arini... Seawal pagi aku dah terjaga. Pagi ni, aku buat sarapan roti puri yang aku dok usha kat internet dalam beberapa hari ni.. Resepi yang aku jenguk tu resepi puri kentang dari blog izahdaut . Macam best ajer roti puri tu tapi disebabkan aku malas nak rebus kentang, jadi aku buat roti puri biasa ajer. Resepi roti puri tu pulak aku dapat dari blog sini. Aku minta izin copy paste ajer..  Then, aku masak sardin untuk makan dengan puri tersebut. Gulai sotong semalam pun ada lagi... Ni gambarnya.....

doh tepung yang siap dibulat2kan (asalnya12 ketul tapi lastly
aku cantumkan menjadikan doh  tu 6 biji, besar sikit.. hehehehe

menggoreng puri

hampir masak
voilla..... puri dimakan dengan kari

Roti Puri
(aku buat separut adunan ajer dan dapatlah dalam 6 ketul sebesar bola pingpong)

Bahan-bahan ( dapat ler dlm 20 biji )

  • 4 cawan tepung gandum
  • 5 s/b marjerin atau kalau suka bole campur dgn minyak sapi(3s/b marjerin +2s/b minyak sapi)
  • 1 s/b susu manis (tak letak pun ok)
  • 11/2 s/k baking powder
  • 1 s/k garam
  • Air secukupnya

Cara-cara

  1. Satukan tepung dgn baking powder dan garam
  2. Masukkan marjerin gaulkan sehingga sekata..
  3. Masukkan susu yg dicampur sedikit air..kemudian masukkan air sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh yg tak melekat di jari.
  4. bahagikan doh kecil-kecil sebesar 50 sen..akhir sekali canaikan doh..jgn terlalu tebal atau nipis...kemudian goreng..

2 comments:

nqr said...

woo puri!nanti masak kari nak buat la puri ni..

harleena said...

nqr, bolehlah buat.. akak dah update resepi.