klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Tuesday, January 17, 2012

Roti lagi..

Pagi ni seperti biasa, seawal jam 4 am aku pasti dah terjaga.. Disebabkan malam tadi aku ada buat roti bun manis, so pagi ni aku terus menyibukkan diri masak untuk lunch. Aku masak nasi, then buat tom yam seafood. Perap ayam untuk aku bakar tengahari karang dan lastly but not least, aku buat sambal cili api ikan bilis.
sarapan aku pagi ni, sepinggan nasi dengan tomyam dan seketul bun manis
 dengan sambal ikan bilis serta satu mug nescafe...
Apa yang seronoknya bila awal2 pagi aku dah buat lunch serta makan mlm utk anak-anak ialah, lepas ni aku bolehlah ngadap tv or internet or even settlekan sikit sebanyak kerja rumah. Tak payahlah aku nak masak lagi and it save time. Tapi yang paling tak bestnya bila aku dah siap masak lunch seawal jam 7.30 pagi ialah sebaik anak2 pergi sekolah dan seawal jam 8.30 pagi, aku dah sarapan dengan nasi... Dan yang paling tak best lagi, seawal jam 12.30 tengahari pulak aku dah lunch... Memang ada harapan naik berat badan aku ni...

Ni citer malam tadi, aku meroti lagi... sayang pulak inti kentang ngan daging tu ada lagi sikit lebihan dari buat pau daging, so aku buat lah roti dan bubuh inti kari daging gunakan bun manis hasil resepi dari rakan di fb iaitu Liza Othman. Mohon share resepi kat blog saya... Semoga Allah yang dapat membalas segala perkongsian dari Puan Liza..

bun roti manis berinti kari kentang dan daging

bun manis dengan slice cheese di atas


Roti asas (resepi Liza Othman, fb)
Bahan-bahan:
500 gm tepung roti atau gandingan 400 gm tepung roti dan 100 gm tepung gandum
(aku guna 500 gm tepung gandum)
100 gm gula kastor
40 gm susu tepung
1 st bread improver (optional)
11 gm yis atau sepeket yis
sebiji telur campurkan dengan air sejuk 265 gm
80 gm butter
1 st bread softener
(bread improver ngan bread softener ni aku beli kat Malaysia, kat sini, jangan haraplah nak jumpa. tak tau nak cari kat mana..)

Cara-cara: (aku gunakan mesin uli kenwood)
1. Campurkan semua bahan kering, putar sebentar.
2. Masukkan cecair, uli dan sebatikan.
3. Masukkan butter. Uli hingga licin.
4.Perap hingga naik 2 kali ganda. Bila doh dah naik, tumbuk untuk keluarkan angin.
5. Bahagi doh kepada 50 gm setiap satu. Kalau nak bubuh inti, canai doh dan isi inti, then
cantumkan semula doh.
6. Lepas dibentuk doh, perap lagi hingga naik 2 kali ganda.
7. Bakar pada suhu 180C selama lebih kurang 15-20 minit.

Kiranya semalam tu memang hari Rajin aku sampai kan suami aku siap tegur. "Buat apa lagi kat dapur tu, cukup-cukuplah tu".. hehehehe. Yang bestnya bila duduk kat dapur, tak terasa sejuk sangat. Kalau tak, memang tiga lapis aku pakai baju dalam rumah..

So, apa lagi.. Jom meroti...

4 comments:

Pn. Liza Mahmood said...

Comelnya roti tu! Tengok masakan ina bagaikan ina masih di NusaRhu tau!

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,

He heh...bebaik Yong, nanti membulat badan tu macam bun tuh! Pandai sungguh Yong meroti!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

awak buat sendiri ke?? pandainye

harleena said...

Liza, insyaAllah nnti kita kan berjiran semula...

Moh Kembara, Badan dah membulat macam bun pun... hehehehe

Baby(mama Amana & Aried)
yup, buat sendiri. Tak lah susah sangat pun.. try laa.