klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Sunday, January 1, 2012

Churros

Salam 2012.. Entri pertama aku untuk tahun 2012 ni, aku nak kongsikan resepi churros yang aku buat semalam. Amendanya churros tu: Kalau ikutkan Mr wiki, "sometimes referred to as a Spanish doughnut, ia a fried doug pastry-based snack. Churros are popular in Spain, Latin America, France, Portugal, Morocco, the  United States, Australia and Spanish-speaking Caribbean islands, There are two types of chyurros in Spain, one which is thin (and somnetimes knotted) and the other which is long and thick. They are both normally eaten for breakfast dipped in hot chocolate."

Lebih kurang gitulah sedikit sebanyak tentang churros ni. Cara buat churros ni lebih kurang sama ajer macam buat cream puff. Kalau tau buat cream puff, jadilah churros ni. Jom buat churros:

Bahan2
1 cawan air
120 gm butter
1/4 sudu teh garam
1 cawan tepung serbaguna (Aku guna tepung gandum ajer)
3 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Gula aising/gula kastor untuk salutkan churros

Cara:
1. Didihkan air dan masukkan butter serta garam. Biar sebati dan butter larut. Kecikkan api.
2. Masukkah tepung dan gaul rata hingga tepung tak melekat lagi pada periuk.
3. Pindahkan dalam mangkuk dan biarkan suam.
4. Bila adunan dah suam, pecahkan telur dan gaul sebati dengan adunan. Buat hingga habis ketiga2 biji telur.
5. Masukkan adunan dalam piping bag menggunakan nozzle bintang.
6. Panaskan minyak masak, paipkan adunan dalam minyak sepanjang lebih kurang 2 inci dan putuskan adunan dengan jari.
7. Goreng hingga kuning keemasan. Toskan.



8. Last but not least, gaul dengan gula. Orang kata lagi sedap kalau gula campurkan dengan serbuk kayu manis sikit tapi aku tak buat sebab takut anak2 tak suka.
9. Last sekali, bolehlah masukkan dalam mulut dan kunyah... hehehe



1 comments:

Anonymous said...

Thanxx share resepi ni...mami yawinscha...