klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Friday, February 11, 2011

Ku Sangka Keria Rupanya Cekodok

Semalam gi pasar ngan kak Yah. Nampak keledek. Hajat dihati nak buat kuih keria. Sedapnya. Dah lama tak pekena kuih keria. Aku pun belilah dalam 4-5 ketul keria yang warna oren tu. So, hari ni ingat nak operasi buah kuih keria lepas masak makan tadi. Aku pun rebus laa ubi keledek tu sampai empuk. Then, aku pun lenyek laaaa. Lenyek punya lenyek punya lenyek walaupun aku rasa cam lembik ajer ubi rebus tu tapi aku terus melenyek. Then, aku pun campurlah ngan tepung gandum. Campur punya campur punya campur tapi aku tengok lembik gak adunan tu. Kena stop bubuh tepung dah ni, karang rasa tepung pulak.  So apa jadi, jadilah cekodok ubi keledek.
Punah harapan nak makan keria... huk3...



9 comments:

Cik Yana said...

aish~ lapar pulak tengok :)

zarin said...

keria dah jadi cekodok ye! tkpe janji sedap :D

AZLINA said...

Cekodok pon cekodok lah, janji sedap & habis dimakan eh Harleena...x penah pulak rasa cekodok keledek :)

Bawang Goreng said...

Salam...

Petua supaya adunan tidak lembik, jangan rebus ubi hingga lembik, biar sekadar boleh dipecahkan dengan garpu saja. Tapi sebelum lenyek, tuskan air rebusan. Dan masa mengadun, takyah letak air...

Tips dari pengalaman sendiri yang banyak kali fail buat kuih keria... :)

RaNiA said...

salam kak...cekodok pun sodap..hehehe

Mak Peah Bini Sood said...

Rasanya sama jerr kot...?

kalau dpt keledek nih bikin cucur badak pun best..aduh teringin pulak

anymz said...

takpe janji kueh..cekodok pun cekodok lah kan?hehe..agaknya keledek kat sana versi lain kot.

Nor Moscow said...

sayapun buat keria ke..cekodok pisang ke..tak pernah masukkan air kak..mcm bawang gitau tu...

harleena said...

cik Yana: jom makan

zarin, Azlina: mmg pun. cekodok pun cekodok laa janji sedap tapi sebelum makan tu, saya sira gak ngan gula. Nak bagi cam keria. Sedap pun rasanya. Alhamdulillah.

Bawang goreng: agaknya keledek sini cepat hancur kot... Saya mmg tak bubuh air pun tapi mungkin terlebih rebus. Tapi yang penting, rasa tu still sedap walaupun tak berapa nak terasa keledeknya...

Rania: nak jemput makan pun dah abis.

Mak Peah: mmg best kalau dapat buat cucur badak tapi kat sini tak jumpa kelapa lagi.. Nanti gi survey kelapa pulak...

Kak Anymz: agaknya laaa keledek versi france ni lain sikit kot..

Nor Moscow: mmg tak bubuh air pun.. Tak per, nanti nak try buat lagi sekali..