klik la sini sama...

terima kasih sudi follow

terima kasih sudi follow

Friday, February 11, 2011

Menu ari ni

Dh settle masak utk makan malam karang... heheheheh, baru tengahari dah masak utk makan malam... Ye laaa. Time ni mana ada orang kat rumah... Aku makan roti ajer tadi. Karang anak2 balik sekolah, suami balik dari pejabat barulah nak join diaorang makan sekali. Bagus gak kalau hari2 cam ni. Manalah tau kot2 boleh gak turun berat badan aku ni. Timbang dahlah tak de kat sini. Kalau kat Malaysia dulu, hari2 mesti aku timbang berat aku ni... ok.. jom layan apa yang aku masak. Simple ajer.

Ieyda Shida, lauk yang Yong masak semalam tu lagi best dari apa yang kak ina masak ni.... Paling tak tahan, kerabu mangga...

sambal terung

gulai telur
Senang ajer nak masak menda2 tu, main campak2 ajer.. Meh kita review camana nak masak ye especially buat anak2ku. Manalah tau kot2 teringin nak buat gulai telur..

Gulai telur
Bhn2
5 biji Telur rebus
Sepeket rempah kari
2 biji Kentang - potong 4
sebiji bawang besar - blend then campur dgn rempah kari
2 ulas bawang putih - hiris
3 ulas bawang merah - hiris
3 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang ngan buah pelaga)
daun kari (kalau ada)
garam dan gula secukup rasa

Cara:
1. Tumis bawang yang dihiris ngan 3 sekawan dan daun kari sampai naik bau. Jgn lupa bubuh minyak dulu...
2. Masukkan campuran rempah. tumis sampai pecah minyak.
3. Masukkan air sikit then masukkan kentang. Masak sampai kentang empuk.
4. Masukkan telur rebus dan perasakan dgn garam dan sedikit gula

Jeng jeng jeng........masaklah sudah kari telur yang sempoi ni...

Tu resepi yg biasa dibuat laaa tapi kat sini serba kekurangan so, 3 sekawan tak de. Dah abis, daun kari lagilah tak de, tak bubuh gak. Janji jadi gak lah gulai telur ni. Yang pasti, makan tengah lapar dengan nasi panas2, okey ajer. Sedap gak pun...

Macamana ngan sambal terung pulak. Ni pun masak main campak2 gak. Terung tu rebus dulu tapi tadi just bubuh jap dlm mikrowave bagi lembut.
Tumis bawang besar ngan bawang putih yang telah dicincang (blender tak de) dan masukkan cili giling (guna yg segera ajer). Tumis sampai pecah minyak, perasakan ngan garam dan gula. Then, masukkan terung. Gaul rata dan masak dah... heheheh.

9 comments:

RaNiA said...

bergulai2 di france ye..hehehe..sya makan lauk ikan singgang je petang tadi..mlm tibai biskut kering cicah air milo..:)

harleena said...

Rania: Diet ke makan semekut ajer.? hehehe.

AZLITA AZIZ said...

salam harleena
adu lapar pulak perut malam2 singah sini... terliur tengok sambal terung tu... sedapnyer...

RaNiA said...

haha..konon2 gitu ler..tapi lapa la plak..

harleena said...

azlita, biasa2 ajer sambal terung tu. masak main campak2 ajer...

rania: tu laaa. kan dah lapar....

Mak Peah Bini Sood said...

Salam harleena

Mak tak pernah pulak masak telur gulai nih teruja pula nanti Mak nak cobalah...terliur pulak...NYUM!

shida said...

hehheheh...kak ina jgn cakap cm tu kak ina masak still sdap or..jgn png pd rupa tau...hehhehehhe...rindu nk mkn maakn kak ina ni....

harleena said...

Mak Peah: Saya selalu masak gulai telur ni. Kalau tak abis, besok paginya cicah roti pulak ngan gulai ni.. Cubalah..

Shida: rindu gak nak makan masakan korang kat sana... especially sambal tumis ikan bilis shida..

shida said...

huhuhu...sedih dgr....rindu giler ngn kak ina ngn anak2....bila la dpt jmpa kn..huhuh...boleh jaln2 ramai2 cam hari tu....